Land Rover Forum

Svar på indlægget:

sv: sv: sv: walkie (27-06-2011 16:08:45)
Jens Sigurdson #8554, reg. øjyl
Det er en lidt grim en at sætte antenne på, men det kan lade sig gøre.
Normalt anvender man meget antennetyper der kræver et grundplan for at virke. Det betyder i praksis at antenne normalt er beregnet til at montere i taget eller på en passende metalplade. Det er helt essentielt at disse antennetyper monteres korrekt, hvis man dels vil have optimal udstråling fra antennen, men også for at undgå at radioen i værste fald skades.
I disse antennetyper er bilens tag simpelthen en del af antennen.

Men fortvivl ikke. Der findes også en lang række antenner der ikke kræver grundplan for at virke. Det er bla. alle baseantenner, der enten er født med radialer (pigijaverter der stikker ud forneden) eller har indbyggede komponenter, der gør at antennen virker uden grundplan. De kan alle monteres på et rør eller beslag.

Den optimale placering af antenne er midt på bilen. Normalt midt i taget i et hul. Men da du ikke har noget at bore i. Er din optimale placering nærmere på en lygtebom på linje med førerens solbriller i midten af bilen. Her kunne et godt valg være en antenne som denne her:
http://www.bmradio.dk/product_info.php?cPath=136_137&products_id=1400
Hvis du ønsker at montere bag på bilen kan du med fordel sætte antennen bagpå i øverste hjørne.
Antenner der har antennefoden under taghøjde, virker dårligere og dårligere jo lavere de placeres.

Man kan få mange forskellige antennebeslag der er nemme lige at vippe ned når man skal ind et snævert sted. Der findes sågar motorbeslag for dem der ikke gider at stå ud. Så trykker man bare på knappen, så lægges antennen ned.

Størrelsen betyder noget! Den mindste "full size" antenne til Walkie er 5,5 meter høj, men de findes også meget længere. Nu er der jo ikke ret mange ud over sådan nogen kortbølge-idioter, som jeg selv, der syntes det er fedt at have en bil der er 7 meter høj eller mere. Så det man gør at at snyde med længden og "bilde" radioen ind at der sidder en elektrisk meget længere pisk på taget end der rent faktisk gør.
Desværre betyder denne afkortning at man mister udstråling så snart man begynder at "lave numre". Lidt på samme måde som hvis man holder hånden for en lommelygte. Pæren lyser lige kraftigt, der kommer bare ikke rigtigt noget lys ud, og batteriet bruges lige hurtigt.
Jeg vil derfor anbefale at du sætte den største antenne på du kan forestille dig - lige til du føler dig til grin. Det virker. Også selv om dem du skal snakke med har en latterlig lille gummidut på kofangeren. Det er nemlig sådan at antennen både lyttet og sender bedre når den kommer tættere på "full size", så selv om dem du skal snakke med ikke rigtigt sender noget ud fra deres antenner, så vil du alligevel lytte dem bedre på en stor antenne, end en lille.

Ang. selve installationen af antennen. Så er det vigtigt at bruge en god kvalitet kabel til det. De fleste antenner, der leveres med kabel, har en kabeltype der hedder RG58 monteret fra fabrikken. Det er et ualmindeligt dårligt valg til Walkie, da der er meget store tab i denne type på Walkiefrekvenserne. Grunden til at det alligevel bruges overhovedet, er at det er forholdsvis tyndt og føjeligt... Lige som førstegangs-radiokøbere...
Et langt bedre valg ville være en type der hedder ECOFLEX 10 (http://www.bmradio.dk/product_info.php?cPath=322&products_id=2694) hvor tabet er langt mindre, men kablet stadig er til at arbejde med. De fleste seriøse forhandlere laver gerne et kabel på bestilling til dig, der passer i både radio og antenne.
Når du så har valgt en antenne er det vigtigt lige at høre forhandleren om den skal justeres før den kører optimalt. Nogen antenner kræver ikke justering (de fleste baseantenner), andre gør (de fleste mobilantenner). Justeringen foretages med et instrument der kan måle radiobølgernes styrke i kabel og antenne og sørge for at der bliver så lille belastning for radioen ved at drive antennen, som muligt og så stor udstråling som muligt.

Jeg håber at det kan hjælpe dig til at foretage nogen fornuftige valg. Jeg har prøvet at undgå så mange fagudtryk som muligt uden det bliver nonsens.

Mvh
Jens
OZ1QSQ
Du skal være logget ind for at kunne vedlægge billeder.
Indtast første bogstav i ordet "generator"
Retningslinier for indlæg i Land Rover Forum #07, 22. september 2014
  • Rover Forum er et forum for Dansk Land Rover Klub og andre Land Rover-interesserede der søger hjælp og vejledning i alle tænkelige forhold, der vedrører det at have en Land Rover.
  • Brug Rover Forum til at få svar på dine spørgsmål - eller hjælp andre til at få svar på deres.
  • Brug ikke Rover Forum til "snik-snak". Rover Forum er ikke en chat.
  • Hold en sober tone!
  • Tal pænt i god tone med respekt for andre.
  • Brug skrift-sprog - ikke tale-sprog (fyld ikke dit indlæg op med smileys, sms-forkortelser, o.lign.)
  • Skriv ikke hele dit indlæg med STORE BOGSTAVER. Så lyder det som om du råber.
  • Personlige angreb, ukvemsord og tilsvininger accepteres ikke.
  • Hold tråden/emnet. Når du svarer på indlæg, så hold dig til det aktuelle emne/spørgsmål. Start en ny tråd, hvis du har kommentarer som ikke relaterer sig til det oprindelige emne.
  • Enhver form for forsøg på køb/salg/bytte accepteres ikke i Rover Forum - brug istedet Rover Børsen eller kontakt folk direkte.
  • Indlæg oprettet i falsk navn accepteres ikke.
  • Indlæg der overtræder eller opfordrer til overtrædelse af gældende dansk lov accepteres ikke.
  • Indlæg der indeholder links til download af ulovligt materiale accepteres ikke.
  • Indlæg kan af en administrator blive flyttet til andre emner, hvis det skønnes hensigtsmæssigt.
  • Indlæg kan af en administrator blive markeret som "Kun for medlemmer".
Indlæg i Rover Forum der ikke overholder ovenstående retningslinier vil uden varsel og advisering blive slettet af en af Rover Forums administratorer.