Land Rover Forum

Svar på indlægget:

sv: sv: sv: Garanti på reservedele/arbejdsløn (30-01-2007 16:15:37)
Esben Haugland #7643, reg. øsj
Hej igen

Altså, for at gøre det kort:

Når man som forbruger køber en ydelse af en professionel, gælder der en reklamationsret, hvilket ikke er det samme som en garanti. Du kan som udgangspunkt regne med, at du kan reklamere i op til 2 år efter handlen. Du skal altid kunne godtgøre, at manglen ved det købte var til stede på handelstidspunktet (risikoovergangstidspunktet). I de første 6 måneder er der en formodning for, at dette var tilfældet.

Kalder man noget en "garanti" betyder det, at man kan reklamere i garantiperioden, uden at man behøver at godtgøre, at manglen var til stede på risikoovergangstidspunktet.

Når et værksted udfører en reparation, gælder der også en reklamationsret. Leverer værkstedet delene, således at du ikke umiddelbart er herre over, hvilke dele, der sættes i bilen, dækker reklamationsretten over for værkstedet også delene.

Bestiller du derimod alene en tjenesteydelse (uden dele) - således at værkstedet alene skal udføre en tjenesteydelse - kan du alene reklamere over mangler ved tjenesteydelsen. Beder du således et værksted om at udskifte din gamle gearkasse med en anden, som du selv kommer med, kan du som udgangspunkt alene reklamere overfor værkstedet, hvis gearkassen er mangelfuldt monteret af værkstedet.

Der er altid den mulighed, at I i aftalen har forudsat, at værkstedet skulle undersøge gearkassen, inden den blev monteret. Det har således formodningen for sig, at en et værksted over for en forbruger, der selv kommer med en reservedel, bør fortælle forbrugeren, at delen eksempelvis ikke passer på den pågældende bilmodel, inden værkstedet går i gang med at montere den. Gør værksedet ikke det, vil forbrugeren sandsynligvis have en god sag.

Som jeg forstår dig, har værkstedet leveret gearkassen, og du vil derfor kunne reklamere direkte over for værkstedet, og det er sådan set svaret på det, du spørger om.

MEN jeg er på den anden side ikke sikker på, at den nye gearkasse som sådan lider af en mangel; husk på, at "mangler" ikke er en objektiv størrelse, men derimod skal ses i lyset af omstændighederne ved handel og genstand; det er således næppe en mangel, at en gammel LR-del siger lyde - især ikke, hvis du er blevet gjort opmærksom på dette inden købet. Det afhænger således i meget høj grad af, hvad du har aftalt med værkstedet; har de lovet dig en udbedring, eller har de derimod sagt, at dette er et forsøg, der muligvis ikke vil afhjælpe problemet? Tvivlen kommer som udgangspunkt dig til gode som forbruger, men på den anden side kan et værksted altid kræve "rimeligt vederlag" for sit arbejde, hvis arbejdet er blevet udført i henhold til en aftale.

Alt i alt vil forholdet mellem dig og det konkrete værksted skulle bedømmes ud fra, om den ydelse - herunder gearkassen - som værkstedet har ydet, lider af mangler set i lyset af alle omstændigheder ved handlen. Det er ikke helt oplagt.

Derimod er det oplagt, at hvis der decideret er noget galt med gearkassen, kan du reklamere og kræve udbedring eller forholdsmæssig afslag i prisen - i dette tilfælde fra værkstedet.

Køber du reservedele, der ikke virker, vil du helt generelt fra sælgeren af delen kunne kræve erstatning for de ekstra værkstedsregninger, du har fået i anledning af, at reservedelen skulle skiftes ud igen, så længe udgifterne er rimelige.

Bemærk, at dele købt direkte i England sandsynligvis skal vurderes i henhold til engelsk ret. Køber du via en dansk importør, vil importøren være sælger i henhold til dansk ret.

Mvh

Esben H
Du skal være logget ind for at kunne vedlægge billeder.
Indtast sidste bogstav i ordet "benzinpumpe"
Retningslinier for indlæg i Land Rover Forum #07, 22. september 2014
  • Rover Forum er et forum for Dansk Land Rover Klub og andre Land Rover-interesserede der søger hjælp og vejledning i alle tænkelige forhold, der vedrører det at have en Land Rover.
  • Brug Rover Forum til at få svar på dine spørgsmål - eller hjælp andre til at få svar på deres.
  • Brug ikke Rover Forum til "snik-snak". Rover Forum er ikke en chat.
  • Hold en sober tone!
  • Tal pænt i god tone med respekt for andre.
  • Brug skrift-sprog - ikke tale-sprog (fyld ikke dit indlæg op med smileys, sms-forkortelser, o.lign.)
  • Skriv ikke hele dit indlæg med STORE BOGSTAVER. Så lyder det som om du råber.
  • Personlige angreb, ukvemsord og tilsvininger accepteres ikke.
  • Hold tråden/emnet. Når du svarer på indlæg, så hold dig til det aktuelle emne/spørgsmål. Start en ny tråd, hvis du har kommentarer som ikke relaterer sig til det oprindelige emne.
  • Enhver form for forsøg på køb/salg/bytte accepteres ikke i Rover Forum - brug istedet Rover Børsen eller kontakt folk direkte.
  • Indlæg oprettet i falsk navn accepteres ikke.
  • Indlæg der overtræder eller opfordrer til overtrædelse af gældende dansk lov accepteres ikke.
  • Indlæg der indeholder links til download af ulovligt materiale accepteres ikke.
  • Indlæg kan af en administrator blive flyttet til andre emner, hvis det skønnes hensigtsmæssigt.
  • Indlæg kan af en administrator blive markeret som "Kun for medlemmer".
Indlæg i Rover Forum der ikke overholder ovenstående retningslinier vil uden varsel og advisering blive slettet af en af Rover Forums administratorer.