tilbage

Land Rover Forum  

Index
108095: Bioethanol farlig for de gamle biler! (30-01-2011 13:49:11)
Rasmus Küpper #5414, reg. nsj (medlem) (ip-adr: 62.199.41.198)
FYI
Nu kører de fleste LR på diesel, men vi er nogen der har benzin i tanken.
Nedenstående er copy/paste fra Jaguar club Danmark's hjemmeside.

Bioethanol farlig for de gamle biler
26-01-2011
Bladet Veteran Posten afslører, at bioethanol er farlig for de gamle biler.

PRESSEMEDDELELSE

Den nye benzin indeholder op til fem procent bioethanol og er udelukkende beregnet til moderne biler og motorcykler med indsprøjtning. Men for dem ældre køretøjer, er der alvorlige problemer i sigte skriver VeteranPosten i en uddybende artikel i deres februarnummer.

Benzin er ikke bare benzin, for det udvikles i takt med, at motorerne bliver anderledes. I dag er det ved at være mange år siden, det sidste karburatorkøretøj blev produceret, og i dag har alle indsprøjtning. Tilsætningsstofferne har også ændret sig markant. Engang var et af dem bly, men i dag er det væk, og nu tilsættes andre stoffer som erstatning for tungmetallet bly. Det sidste er bioethanol, som stammer fra planter. Foreløbigt kun få procent, og andelen vil snart stige, men dette miks af nye tilsætningsstoffer er ikke altid lykken for dem de gamle motorcykler og biler, for den nye benzin kan skabe problemer.
Den moderne biobenzin er langt mere hygroskopisk, end benzinen var før i tiden, og det vil sige, at den har langt lettere ved at optage vand. Vand skaber rust i tanke og give korrosion i karburatorerne. Tætninger, pakninger og visse typer O-ringe kan også tage skade, og i nogle tilfælde blive helt opløst. Startproblemer opstår på grund af fordampning af visse tilsætningsstoffer efter lang tids stilstand, og endelig kan den moderne biobenzin løsne visse typer af den tankbalsamering, som mange benzintanke har fået for at blive helt tætte.

Mange forskellige problemer
Olieselskabet BP advarer på en hjemmeside direkte imod at anvende den moderne 10 % ethanol 91 oktan benzin, som virker ødelæggende, på grund af det øgede indhold af ilt, der er i ethanolen. På hjemmesiden forklares det at ældre motorer ganske enkelt ikke beregnet til ethanolbenzin, og videre hedder det, at glasfibertanke over tid opløses. Yderligere advarer man om at benzinen i ståltanke vil give en kraftig forøget risiko for tæring, da biobenzinen lettere optager vand i form af kondens. Man understreger, at biobenzinen ældes og bliver dårlig i løbet af forholdsvis kort tid. Derfor skal det, der anvendes, være så frisk som mulig. Når det gælder totaktere, så lyder rådet at man selv skal blande, og man understreger, også, at man skal undgå at spilde, da lakken kan tage skade og svulme op.
På bladet Veteran Posten har vi set flere eksempler på at benzintankene har en langt større tendens til at ruste indefra, fortæller bladets chefredaktør, Steen Jørgensen.
- De gamle køretøjer står jo stille op til fem måneder i vinterhalvåret, og det er her mange af problemerne opstår. Men også vand i karburatorerne forekommer og det har i nogle tilfælde været så slemt, at køretøjet ganske enkelt ikke har kunnet starte. Men også opløste gummitætninger og O-ringe forekommer, foruden oxyderinger på aluminium, messing og stål. Sidst men ikke mindst har Veteran Posten erfaret at visse typer af tankbalsamering også opløses. Helt galt er det med køretøjerne med totaktsmotorer, for her kan der være fare for at nogle af de ældre typer pakdåser ødelægges over tid, forklarer redaktør Steen Jørgensen.

Billedtekst: Pas på med den nye biobenzin iblandet bioethanol, for den er slet ikke beregnet til de ældre køretøjer, og kan derfor gøre stor skade både indvendigt og udvendigt.
Index
108137: sv: Bioethanol farlig for de gamle biler! (31-01-2011 15:39:42) (svar på 108095)
Niels Erik Lysebjerg Hansen #7732, reg. fyn (medlem) (ip-adr: 91.195.58.208)
Uha, det var gusten læsning for en ejer af en gammel 2.25 Benz med karburator. Kan se at stilstand er den værste fjende. Så må vi jo bare "keep the Rovers rolling" og glæde os over at vi ikke kører Jaguar eller Austin Healey eller andet med antikke S.U. eller Stromberg karburatorer o.lig. og sikkert næsten uerstattelige benzintanke. Det er do trods alt stadig til at skaffe en tank og en Weber til en Land Rover Serie. heldigvis står der ikke noget om øget slid på selv motoren. Det er da i det mindste en god ting

Mvh Niels
Index
108140: sv: sv: Bioethanol farlig for de gamle biler! (31-01-2011 17:16:28) (svar på 108137)
Jens Sigurdson #8554, reg. øjyl (medlem) (ip-adr: 88.83.80.201)
Ro på.
Det har været et problem i mange år efterhånden nu. Siden blyet blev taget ud af benzinen har olieselskaberne brugt bla. sprit til at øge oktantallet med.
Det betyder ikke at der ingen fare er for pakninger, slanger og tanke. Men man kan f.eks. få impregnering til at behandle sin tank med så den ikke ruster - kan for øvrigt redde en tank der er begyndt at "svede" lidt.
Ligeledes sælges der kun benzinslanger i dag, der er modstandsdygtige overfor sprit og flere og flere pakninger er lavet til det også... Så bare spørg næste gang du skal bruge noget til benzinsystemet, tingene findes.
Men jeg medgiver at det er surt at skulle udskifte slanger og pakninger i sin bil eller båd fordi den er af ældre dato...

Mvh
Jens