Land Rover Forum

Svar på indlægget:

sv: Måling på generatorens styrke (14-04-2005 09:22:21)
Kim Horsevad #6594, reg. njy
Du kan sagtens selv måle effekten af din generator. Endda ligeså nøjagtigt som på værkstedet.

Du skal selvfølgelig bruge et amperemeter. Men hvis du ikke er vant til el-arbejde så glem alt om den gammeldags slags amperemetre, hvor de skal kobles ind i kredsløbet.

Tag i stedet en tur til nærmeste Biltema og forsyn dig med et kombineret voltmeter og tangamperemeter til ca 350kr. Direkte link til produktsiden findes her: [http://www.biltema.dk/products/product.asp?iItemId=91949]

Jeg har selv et tilsvarende instrument fra biltema, fordi det er dejligt at have et ekstra liggende i bilen. Når jeg afprøver det i forhold til mit Fluke tangamperemeter (som har kostet på den forkerte side af 3000 kr!) giver biltemas model stabilt den samme nøjagtighed i målingerne. Derfor er det efter min vurdering et meget godt instrument til meget små penge!

Når du har anskaffet dig tangamperemeteret (som altså også kan måle volt for både jævnstrøm og vekselstrøm) så placerer du tangen omkring kablet som fører fra generator til batteri. Derefter vil instrumentet vise hvor stor strømmen til batteri er. Dette vil være en måling af din generators effekt.

Selv om det er en seriebil er generatorens effekt formentlig reguleret, hvorfor den ikke yder større effekt end der umiddelbart er behov for. Skal du derfor have en måling af din generators maks.effekt skal du samtidgt belaste batteriet med noget heftigt strømforbrugende (spilmotor, masser af ekstralys, målemodstand, etc. Har du ikke noget strømforbrugende i den skala, så kan du bruge startmotoren; men kobl brændstoftilførslen fra først og husk at sætte i firgear!!)

Når du kommer til punktet hvor du kan belaste batteriet med yderligere forbrug, uden at generatorens output stiger har du fundet generatorens maks. effekt.

Der findes deciderede måleapparater til at foretage sådanne målinger, men disse finder du altså ikke på et almindeligt værksted. Her skal du nærmere opsøge et elekto-værksted hvor de har specialiseret sig i renovering af generatorer el. lign.

Men den måling du vha. ovennævnt metode vil kunne lave vil altså være fuldt ud lige så nøjagtig.

Mulitmeteret har i øvrigt også diodetest, således at du selv vil kunne måle ensretterbroen på en fejlfunktionerende generator efter.

Med venlig Hilsen,
Kim Horsevad
Du skal være logget ind for at kunne vedlægge billeder.
Indtast første bogstav i ordet "hovedleje"
Retningslinier for indlæg i Land Rover Forum #07, 22. september 2014
  • Rover Forum er et forum for Dansk Land Rover Klub og andre Land Rover-interesserede der søger hjælp og vejledning i alle tænkelige forhold, der vedrører det at have en Land Rover.
  • Brug Rover Forum til at få svar på dine spørgsmål - eller hjælp andre til at få svar på deres.
  • Brug ikke Rover Forum til "snik-snak". Rover Forum er ikke en chat.
  • Hold en sober tone!
  • Tal pænt i god tone med respekt for andre.
  • Brug skrift-sprog - ikke tale-sprog (fyld ikke dit indlæg op med smileys, sms-forkortelser, o.lign.)
  • Skriv ikke hele dit indlæg med STORE BOGSTAVER. Så lyder det som om du råber.
  • Personlige angreb, ukvemsord og tilsvininger accepteres ikke.
  • Hold tråden/emnet. Når du svarer på indlæg, så hold dig til det aktuelle emne/spørgsmål. Start en ny tråd, hvis du har kommentarer som ikke relaterer sig til det oprindelige emne.
  • Enhver form for forsøg på køb/salg/bytte accepteres ikke i Rover Forum - brug istedet Rover Børsen eller kontakt folk direkte.
  • Indlæg oprettet i falsk navn accepteres ikke.
  • Indlæg der overtræder eller opfordrer til overtrædelse af gældende dansk lov accepteres ikke.
  • Indlæg der indeholder links til download af ulovligt materiale accepteres ikke.
  • Indlæg kan af en administrator blive flyttet til andre emner, hvis det skønnes hensigtsmæssigt.
  • Indlæg kan af en administrator blive markeret som "Kun for medlemmer".
Indlæg i Rover Forum der ikke overholder ovenstående retningslinier vil uden varsel og advisering blive slettet af en af Rover Forums administratorer.